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DIR. VICTOR EMMANUEL C. CAINDEC

Regional Director

Land Transportation Office (LTO) Regional Office No. VII
Natalio Bacalso Avenue, Cebu City 6000

Dear Dir. Caindec:

This has reference to your letter dated 7 June 2018 requesting for clarification and
guidance relative to the following issues:

1. Whether or not job order/contract of service personnel can still be retained in
his/her employment with a government office considering that he/she has already
been elected as SK Councilor, SK Chairperson, Brgy. Kagawad or Brgy. Captain?

2. Whether or not a job order/contract of service employee can still be retained in
his/her employment if that latter is a member of the “Lupon nang Tagapamayapa”
in the barangay?

The issue on the first query had already been settled by most recent opinions of this
Department, DILG Opinion No. 62 s. 2018 and DILG Opinion No. 66 s. 2018.

In DILG Opinion No. 62 s. 2018, the Department opined as follows:

“We agree with the decision of the Ombudsman in the case entitled “Field
Investigation Office vs. Josephine H. Abelecio”, docketed as OMB-V-A-17-
0123 that although services rendered under Job Order contracts are not
considered government services as there is no employer-employee
relationship created between the government and the job order employee,
the compensation received out of the contract is sourced from government
funds and the honorarium received by a Punong Barangay/Kagawad is
sourced from government funds also, thus, technically, receiving double
compensation from the government which is proscribed under Section 8,
Article IX (B) of the Constitution and Section 95 of the Local Government
Code, to wit:



SECTION 8. No elective or appointive public officer or employee shall
receive additional, double, or indirect compensation, unless specifically
authorized by law, nor accept without the consent of the Congress, any
present, emolument, office, or title of any kind from any foreign government.

Pensions or gratuities shall not be considered as additional, double, or
indirect compensation.

and

Section 95. Additional or Double Compensation. - No elective or appointive
local official or employee shall receive additional, double, or indirect
compensation, unless specifically authorized by law, nor accept without the
consent of Congress, any present, emoluments, office, or title of an y kind
from any forejgn government. Pensions or gratuities shall not be considered
as additional, double, or indirect compensation.

In DILG Opinion No. 66 s. 2018, the Department further explained as follows:
“..XxX...it is our opinion that the law intended the public officials not to
hold any position in the government in whatever capacity, unless specifically
allowed by law.

On the other hand, even if it was established that JO and COS has no
employer-employee (EE-ER) relationship with the government, being a JO
or COS in the government is still an “employment in the government” or he
Is considered ‘holding a public office”. Therefore, we find the herein
principle applicable, viz: “What cannot be legally done directly cannot be
done indirectly. This rule is basic and, to a reasonable mind, does not need
explanation. Indeed, if acts that cannot be legally done directl ly can be done
indirectly, then all laws would be illusory”.”

In this respect, please be informed that the Department stands consistent with the
foregoing opinion that workers under Job Order and Contract of Service status who were
elected in the public service office cannot continue their JO or COS contracts with the
government.

On the second query, it is noteworthy that the Lupong Tagapamayapa is composed
of the punong barangay, as chairman, and ten (10) to twenty (20) members chosen from
those residing or working within the barangay pursuant to Section 399 of R.A. No. 7160,
otherwise known as the “Local Government Code of 1991”. The requirement for a member
thereof is residency or work within the barangay. Those members, except in the case of the
Punong Barangay, may be employed or not. The fact that the requirement is “working
within the barangay” shows that they can work other than being a member of the Lupong



Tagapamayapa. The law does not preclude them to be employed privately or in the
government, as long as they possess integrity, independence of mind, sense of fairness, and
reputation for probity, pursuant to Section 399 (b) of R.A. No. 7160. Hence, there is no
reason for a job order/contract of service employee not to be retained in his/her
employment merely by reason of being appointed as member of the Lupong Tagapamayapa.

We hope to have enlightened you on the matter.

Very truly yours,
BY A RITY OF THE SECRETARY/:*

MARTIN B. DINO
Undersecretary
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