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LEGAL SERVICE

Y G Legal Opinion No. 25, 5. 2013
ATTY. JIMMY D. LACEBAL 30 JuL Z013
Sangguniung Secretary

City ol Mandaluyong

Dear Atty. Lacebal:

This refers to your 31 May 2015 request for opinion on whether Atwy. Ayla V. Alim, City
Councilor of Mandaluyong City, may be entitled to her salaries, wages, benelits and other

emoluments due and owing o J"u_-r as a City Councilor during the period of her sabbatical
leave for studies abroad for the ucademic year 2013-2014 in the Young Leaders Program
(5chool of Local Governance) ol the National Graduate Institute Policy Studies (GRIPS)
which is sponsored by the Jupancse Government.

Under Article 77 (b) (1), Rule 1V (Common Provisions for Elective Local Officials) of
Administrative Order No. 270, otherwise known as the Rules and Regulations
[mplementing the Local Government Code of 1991, local elective officials are entitled to

the same leave privileges as these enjoyed by local appointive officials, viz.:

"ARTICLE 77. Compensition and Benefits

(b) Benefits —

(1) Elective local officiils shiall be entitled to the smne leave privileges Hiose
cnjoyed by appointioe local  officials, including  the  cumulation  and
commnuitation Hicreof.”

As such, local elective officials shall be governed by the Civil Service Rules on leave,
more specifically CS5C Memorandum Circular No. 41, s. 1998, as amended by CSC
Memorandum Circular No. 14, 5. 1999 (hereinafter referred to as the “CSC Rules on
Leave”) which provides as follows, viz.: P
“Sec 5. Leave credits of local elective officials. - Local clective

officials are entitled to leave privileges effective May 12, 1983 pursuant to

Batas Pambansa 337 aud Local Govermnent Code of .EJEM (RA 7160) said

leaoe credits shall be conrtative and cromulative.




However, this level has noted that sabbatical leave is a benefit of third le el government

personnel or those occupying positions in the Career Executive Service.

Notably, elective officials are not entitled to sabbatical leave benefits as they are classilied
under non-career service based on Section 9, Chapter 11, Title I,

Book V of Executive
Order No. 292 4=

SECTION 9. Now-Creeer Service, — [ ff\‘.{l’.‘I—L.n‘i't’t"," Service stiall e

characterized by (1) cutinnce on bases oflier i Hiose of Hw usial fest

5 0f
merit aird fitness ulili: cil for Hie carcer seroice: ad (2) temre whicl is linited
towi period specificdd by law, or which is coterminous with that of te
appotiling aithority or sibject to s pleastire, or which is limited fo (he
duration of u puerticudar project jor witicl purpose employient was made,

e Nose( T Ser wee sl ticlide:

(2) Electioe officials wid ety persomal or vitfidential staff:

Nonetheless, Section 5 in relation to Section 68 of the CSC Rules on Leave

provides that
officials and employees may be enritled to study leave subject ta certain conditions, 17 -

“Section 68. Study Leave, Officials and cployecsy excliuding tose i
the teaching profession who are covered by different procisions of law, iy be

cititled to study leave subject fo the following conditions:

. The study leave is a time-off from work not exceeding six (6) months
with pay for the purpose of assisting the qualified officials wid
eiployees fo prepare Jor Hieir bar or board examinations or to
complete their masteral degree. The leave shall be covered by a
contract between the beneficiary and  He agency  head or s
represerthalloe,

b. The beneficiary for suclt leave shall be selected bused on the followine

. oy g O
qr.'ui.'f'n‘ufuw requireinets;
D The officilfemployee nuist have graduated with a baclielor's
dewree wlich conseqently - requires  the passiig - of
goveriientt bar and board licensure exaninations, For



thesis wiiting or comprehensive  examination,  the
officivl/einployee nst have completed all the academic
reiuiveaients fora masteral degree.
i
2)  The peofession or field of study to be prirsted nuist be
relecaitt fo the agency or to all the official duties and
respoitsibilities of the concerned official or cniployee.

3) NMust be a pernuent employee.

) Must haoe rendered al least two years of sercice witl at
least very satisfactory performance for the last two rating
pertads innnediately preceding the application.

5) Must loe no pending  administratioe and crindnal
clutraes.
o

6)  Must wot have any current foreigi or local scholarship
granf,
7) Must haee fulfilled the service obligation of any precions
scholarsiip and training contract,
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The wgency shall foriiulate its own internal rules on procedure for an
(] < g 3
equituble and rational availment of this leave by its own officials and

cinployees subject to the general guidelines stated herein.”

Based on the foregoing guidclines, a local elective official who has satisfied the
qualification requirements may be entitled 1o a study leave not exceeding six (6) months
with pay for purposes of preparing for the bar or board examinations or to complete a
masteral degree subject to the approval of the Office of the President under Section 96 (¢)
of the Local Government Code of 1991, as delegated 1o the Secretary of the Interior and

Local Government by virtue of Administrative Order No. 6, s. 2001, 172.:

“Section 1. f:.)4,'1;,':;!|’!!t?1! U}' fIt.'J'ft(?f‘[!‘U, The ””Hmrf]'_g/ o approce e
following natters is fiereby rl'(’ft’gnh'r[ to the Secretary of the Interior and Local
i O &, ! ! ,
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b. Requests by local govermment officials for authority to travel
abroad when i period of travel extends to more than three (3)
wonths, or during periods of emergency of crisis, or when the travel
abromd ineoloes the wse of public funds, vested in the President wder
Section 96 of il Local Govermment Code of 1991, and such other



